Prevazišli očekivanja

Dodatak uz tekst:

ZBIRNA OCENSKA LISTA

VIDEO

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

U Somboru 05.09.2009. godine u organizaciji lovaca - kinologa iz lovačkog udruženja "Zapadna Bačka" Sombor i pod pokroviteljstvom Kinološkog saveza Srbije i Srpskog kluba za NKD ptičare, održan je specijalizovani ispit nemačkih kratkodlakih ptičara po programu "SOLMS". Najuspešnija kuja je Orina of Dramistta, vlasnika i vodiča Radeta Sladakovića iz Sombora ( prvi nagradni razred - 281 bod ). Kod mužjaka najuspešniji je Tobi, vlasnika i vodiča Vilim Milera iz Sombora ( prvi nagradni razred - 289 bodova ). U kategoriji pasa starijih od 30 meseci Gazzele von Pittental, vlasnika i vodiča Vitomira Sekulića iz Novog Sada ( prvi nagradni razred - 290 bodova ). Ispit su sudili: Johan Ecker ( vođa uzgoja i predsednik rodovne knjige za NKD ), Josef Bohninger ( podpredsednik austrijskog kluba za NKD ), Jozsef Gyurity, Janos Szinkinger, Stevan Doroslovački, Miodrag Verac, Zoran Marković i Velimir Netković. Za ispit se ukupno prijavilo 16 takmičara. Deset pasa je položilo ispit ( I nagradni razred - 4 , II nagradni razred - 3 i III nagradni razred - 3 ). Zbog obimnosti i kompleksnosti ispit je održan na tri lokacije ( Stanišić, Doroslovo i Sombor ).

"SOLMS" je uzgojni ispit za nemačke kratkodlake ptičare. Izvorni oblik pravilnika ispita potiče iz matične zemlje Nemačke koji su prihvatile zapadno evropske zemlje, kao i čitav svet ali sa određenim korekcijama - kaže Dragomir Maglić predsednik kinološke sekcije L.U. i dodaje - Ispit u Somboru je održan po pravilniku austrijskog kluba za NKD ptičare, koji je kompleksniji i složeniji nego što je verzija nemačkog pravilnika. Na ispitu nema titula ni osvojenih mesta već se na osnovu rada psa dodeljuje nagradni razred, za rad u polju i vodi. Rad u polju obuhvata: nos, pretraživanje, markiranje, kuliranje, vlečka i aport pernate divljači, vlečka i aport dlakave divljači, istrajnost, poslušnost u polju, poslušnost na pernatu i dlakavu divljač, vodljivost na i bez povodnika i odložljivost. Rad u vodi: pretraživanje trske, rad sa patkom, aport iz trske i duboke vode, vodoljubivost i poslušnost u vodi - priča Maglić.

Priprema i organizacija ovog ispita traje skoro godinu dana. Nije nimalo jednostavna ni laka. Pohvale nam stižu sa razih strana ali najviše prijaju od strane sudija iz Austrije i Nemačke ( J.Ecker i J.Bohninger ) da ispit održan u Somboru u organizacionom i profesionalnom smislu daleko prevazilazi njihova očekivanja i da može ravnopravno stati uz rame najeminetnijim manifestacijama ovog tipa u Evropi, što svedoči broj pasa sa položenim ispitom u prvom nagradnom razredu, kojima ovaj ispit široko otvara kapiju ka evropskim manifestacijama ( IKP internacionalni ispit za NKD ) što do sada dugi niz godina nije bio slučaj, jer su morali negde u inostranstvu da polažu ovaj ispit - govori Maglić i za kraj - Zbog toga želim ovim putem da se zahvalim svima onim koji su svojim angažmanom i radom omogućili da se "SOLMS" kod nas održi, prvenstveno na kinologe iz L.U. i Kinološki savez Srbije i Srpski kluba za NKD ptičare.