KURZHAAR - BLÄTTER 1/2015

U najnovijem biltenu matičnog kluba našao se i prilog sa našeg SOLMS-a 2014 godine

Kompletno izdanje biltena 1/2015

 

 

41. Dr. Kleemann Zuchtausleseprüfung 2014

 

Uzgojni ispit dr Kleemann-a se održava svake druge godine i to naizmenično sa ikp-om. Osmišljen je kao elitni ispit za najkvalitetnija grla rase gde se odabiraju jedinke koje u svakom pogledu imaju radne osobine potrebne za uzgoj nkd ptičara. Elita počinje iz odabira, a uzgoj je odabiranje. Celokupan uzgoj se može svesti na jednostavan imenitelj: iz legla uvek birati najbolje i sa njima vrštii dalji uzgoj. Uzgojni ispit Dr Kleemanna je najstrožiji kriterijum pri uzgoju nkd-a. Ispit nosi ime čoveka koji je odlučujuče uticao na razvoj rase i ugoj nkd ptičara tokom mnogo godina Dr Kleemann. Njegov moto je bio "kroz lov do tipa", tj, građa i narav pasa su diktirani efikasnošću pri svestranom radu u lovu, pri čemu nije zanemarivao stil, o čemu svedoči razvoj rase.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

 

Zbirna ocenska lista, video isečak i još ponešto ... >>>>>

 

 

 

IKP 2013 Čejkovice

 

Svake druge godine u oragnizaciji matičnog kluba za NKD se održava međunarodni specijalizovani ispit IKP. Ova oragnizacija ove godine poverena je Českom klubu za NKD , a sama manifestacija održavana je u živopisnom Českom mestu Čejkovice od 19 - 21 septembra.

 

VIDEO 1

VIDEO 2

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

 

Na ispit je privedeno 198 pasa, vodećih odgajivačnica Nemačke, Austrije, Česke, Mađarske tako da se na jednom mesto moglo videti sve što je najbolje u ovoj rasi.

Sam ispit održavan je u tri dana. Prvi dan održano je ocenjivanje u eksterijeru, drugi dan rad u polju i na vodi a treći dan je odražan tzv "sauzuhe" gde su najbolje ocenjeni psi iz svih baterija puštaju u parovima i metodom eliminacije došlo se do pobednika IKP 2013 godine.

Delegacija našeg kluba bila je prisutna tokom ovog takmičenja i ostvarila je kontakt sa rukovodstvom matičnog kluba, vlasnicima vise renomiranih odgajivačnica i vodiča. Posebno želimo da istaknemo da smo bili pozvani i da smo predstavljali Srbiju na svečanoj sednici kluba za NKD.

Naša ideja u polasku je bila da ovaj put iskoristimo pre svega da vidimo gde se nalazimo kako po pitanju samog kvaliteta NKD kod nas tako i po pitanju oragnizacije našeg SOLMS-a. Nakon svega viđenog i sumiranja utisaka sigurno je da u ničemu ne zaostajemo, a čak možemo reći da u mnogim segmentima idemo ispred. 

 

Predsednik kluba

Siniša Bajić

 

 

Gostovanje u Austriji

 

Povodom 120 godina postojanja i rada Austrijskog kluba za nemačke kratkodlake ptičare 23.06.2012 obeležen je jubilej kluba, a u okviru kojega je održana i izložba pasa . Na poziv vođe uzgoja gospodina Eckera delegacija kluba za nemačke kratkodlake ptičare iz Sombora bila je gost Austrijskog kluba.

Ocena pasa poverena je sudijskoj ekipi koju su činili: Michael Hammerer (D), Dr. Cestmir Sramek (CZ), Janos Eppel (H), Dipl.Bw. Franz Penker (D), KR. Erwin Angelbauer (A), Mf. Leopold Kovanda (A), Peter Gaschinger (A), Mf. Ing. Gregor Prantl (A) .

Rezultati izložbe

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

Komentar za kraj:

Nakon analize rezultata i sumiranja utisaka svega viđenog delegacija našeg kluba jednoglasnog je mišljenja da naša zemlja ne zaostaje kako po pitanju kvaliteta pasa, tako ni po pitanju same organizacije ovakve manifestacije. Međutim, isto tako ne mozemo se otrgnuti utisku da je sam odnos svih aktera ove manifestacije (organizatora, sudija, takmicara, publike) na jednom višem nivou, lišen ličnih interesa i podređen isključivo rasi. Želja da ovaj odnos prema rasi i takmičenju prenesemo i kod nas biće jedna od osnovnih smernica rada kluba za nemačke kratkodlake ptičare Sombor u narednom periodu sa željom da se u okviru 5. jubilarnog SOLMS-a 2013 godine organizuje jedna ovakva izlozba u kojoj bi se prikazao potencijal rase NKD u Srbiji. Pozivamo ovim putem sve ljubitelje NKD koji nam u ostvarenju ovog cilja mogu pomoći da nam se jave i podrže ovu ideju!

 

Predsednik kluba

Siniša Bajić